Mahjong spelregler

banner

Mahjong spelregler

Innan spelets omgång drar igång ska alla stenar läggas med valörsidan nedåt så att du inte kan se vilken sten som är vilken. Därefter är det dags att bygga den klassisk Mahjong-muren. Du bygger den med fyra sidor och varje sida består av 36 brickor i två lager. Muren ska vara formad som en fyrkant och alltså vara 17 brickor lång. Varje sida av muren är döpt efter olika vindar, de kallas för östanvind, västanvind, nordanvind och sunnanvind.

Den spelare som sitter vid östanvind får slå en tärning om vem om ska börja spela. En spelomgång av Mahjong börjar med att alla spelare får 13 brickor på hand. Alla spelare ska alltså direkt plocka 13 brickor från muren. När det är dags att spela tar varje spelare först en extra bricka och har då 14 olika brickor att spela med. Målet med Mahjong är att samla brickor från muren och para ihop dem till en vinnande hand.

Spelarna får bestämma om de vill behålla den fjortonde brickan eller slänga den. Om brickan slängs kan övriga spelare plocka upp den. Det gör de genom att berätta vilken kombination de kan använda brickan för att skapa. De olika kombinationerna är: pong, kong och chow.

Pong är en kombination som består av tre likadana symboler, till exempel 1-1-1, medan kong är en kombination som består av fyra likadana symboler, till exempel 2-2-2-2. Chow däremot är en kombination av resterande tre brickor.

Om brickan inte plockas upp från spelbrädet är det nästa spelares tur att spela. Denne tar då en bricka från muren och bestämmer om den ska behållas eller slängas. Alla brickor som har slängts kallas för ruinen och dessa brickor kan när som helst plockas upp från bordet, oavsett vems tur det är.

Mahjong går alltså ut på att skapa olika kombinationer av spelbrickorna. Om du skapar en kombination med en bricka från ruinen måste denna direkt läggas ut på spelbrädet så att alla kan se vilka spelbrickor du har använt. Om du däremot har skapat en kombination genom att använda brickorna från muren behöver du inte visa den för de andra spelarna.

När en spelare har samlat ihop de tre olika kombinationerna; pong, kong och chow, så meddelar spelaren detta och spelomgången är slut. Mahjong spelas i åtta omgångar, vilket innebär att man går två varv runt spelbordet och varje spelare får börja två gånger.

Vinner gör den spelare som efter alla spelomgångar har fått högst totalpoäng.